Dostupni linkovi

Hrvatska pobijedila Argentinu, izborila osminu finala SP


Slavlje hrvatskih fudbalera nakon meča sa Argentinom, Mundijal
Slavlje hrvatskih fudbalera nakon meča sa Argentinom, Mundijal

Fudbalska reprezentacija Hrvatske izborila je plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva, nakon što je u četvrtak u Nižnjem Novgorodu pobijedila selekciju Argentine sa ubjedljivih 3:0 u utakmici drugog kola Grupe D, prenosi Beta.

Golove za Hrvatsku postigli su Ante Rebić u 53, Luka Modrić u 80. i Ivan Rakitić u 91. minuti.

Hrvatska je nakon trijumfa nad Nigerijom u prvom kolu upisala i pobjedu nad najvaćim favoritom u grupi i sa šest bodova osigurala plasman u nokaut fazu Mundijala.

S druge strane, Argentina je ostala na jednom bodu, osvojenom protiv Islanda u prvom kolu i u posljednjem će se boriti za prolazak u osminu finala.

Argentina je u prvih 45 minuta imala više loptu u svom posjedu, dok je Hrvatska imala bolje prilike. Najbolju šansu za Argentinu nije iskoristio Enzo Perez (Enco Peres) kada je promašio prazan gol.

Na drugoj stani, u izglednoj prilici bio je Mario Mandžukić kada je glavom promašio zicer, a potom je u samom finišu poluvremena Rebić loše završio dobru akciju Hrvatske.

Rebić se, međutim, na početku drugog poluvremenu iskupio za taj promašaj kada je u 53. minuti iskoristio veliku grešku golmana Wilfreda Caballera (Vilfredo Kabaljero) i donio ekipi vodstvo.

Nicolas Otamendi (Nikolas) je vratio loptu do Caballera, a on je želio da prebaci Rebića, ali je umjesto toga lopta "legla" na volej hrvatskom igraču koji nije propustio priliku da realizira takav poklon.

Argentina i nakon primljenog gola nije uspjevala povezati redove, a utakmica je praktično riješena u 80. minuti kada je Modrić udarcem sa više od 20 metara savladao Caballera za 2:0.

Nakon gužve na terenu i faula koji je napravio Otamendi, udarac Rakitića iz slobodnog udarca u 87. minuti zaustavila je prečka, ali je fudbaler Barselone četiri minuta kasnije ipak pogodio mrežu iskoristivši lošu odbranu Argentine.

Hrvatska u posljednjem kolu igra protiv Islanda, a Argentina protiv Nigerije.

XS
SM
MD
LG