Dostupni linkovi

Plan Londona za boravišne dozvole građanima EU


Velika Britanija je načinila nacrt plana za rešavanje oko 3,5 miliona zahteva za boravišne dozvole građana EU posle Bregzita, i danas je priznala da veličina procesa predstavlja izazov, prenosi AP.

Kada Velika Britanija sledeće godine napusti EU, okončaće i politiku slobode kretanja koja omogućava građanima EU da žive u bilo kojoj državi članici. Ali britanska vlada navodi da građani EU koji već žive u toj zemlji mogu da ostanu i da porodice mogu da im se pridruže.

Trenutno u Velikoj Britaniji živi oko 3,8 miliona građana EU, dok gotovo milion Britanaca živi u drugim zemljama Unije.

Mnogi od Evropljana u Velikoj Britaniji se žale da ni dve godine nakon što su Britanci izglasali Bregzit ne znaju kakva će prava imati ni kako će proces teći.

Britanska vlada je danas iznela neke detalje, navodeći da će svaki građanin EU koji je u Velikoj Britaniji boravio pet godina moći da dobije "useljenički status". Podnosioci zahteva moraće da pokažu dokaz identiteta i prebivališta, otkriju da li su krivično osuđivani a odrasli će morati i da plate taksu od 65 funti.

Zahtev može biti poslat poštom, putem interneta ili telefonskom aplikacijom, iako ona za sada radi samo na uređajima s Android operativnim sistemom, a ne i na ajfonima.

Ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid je rekao da se o tom problemu "razgovara sa Eplom".

Poverenje u britansku imigracionu službu je narušeno otkrićem da je pogrešno obeležilo hiljade doseljenika s Kariba kao ilegalne imigrante.

Ministarka za imigraciju Kerolajn Nouks je priznala da je veličina cele operacije izazov, ali da bi sve trebalo da funkcioniše do 30. marta 2019, dan posle izlaska Velike Britanije iz EU. Ona je rekla da će ljudi morati da se prijave za "useljenički status" do kraja juna 2021.

Džavid je rekao da će vladina polazna tačka biti prihvatanje zahteva, a ne njihovo odbijanje.

"Želimo da odobrimo, a ne da tražimo razloge za odbijanje", rekao je britanski ministar.

XS
SM
MD
LG