Dostupni linkovi

Nemačka zaradila 2,9 milijardi evra na grčkoj krizi


Nemačka je najveći dobitnik grčke dužničke krize jer je izmedju 2010. i 2017. na tome zaradila 2,9 milijardi evra, proizilazi iz odgovora nemačkog ministarstva finansija Zelenima u Bundestagu.

"Suprotno svim desničarskim mitovima, Nemačka je imala veliku korist od krize u Grčkoj", naveo je danas u pisanom saopštenju za briselski portal EURACTIV.com Sven-Kristijan Kindler koji je u partiji Zelenih zadužen za budžetsku politiku.

Njegova parlamentarna grupa tražila je od vlade da objavi koliki je profit ostvaren od programa SMP za grčki dug od 2010.

Program tržišnih hartija od vrednosti (SMP) omogućava centralnim bankama zone evra da kupuju javni dug zemlje na sekundarnom tržištu.

U odgovoru nemačkog ministarstva finansija navodi se da je suma od kamata izmedju 2010. i 2017. dostigla 2,9 milijardi evra, koliko je transferisano Bundesbanci i zatim u savezni budžet.

SMP šema je zapravo donela ukupno 3,4 milijarde evra ali je 2013. i 2014. Berlin transferisao 527 odnosno 387 miliona evra u Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), što znači da je Nemačkoj ostalo 2,5 milijardi.

Medjutim, kamate od zajmova banke KfW u vlasništvu nemačke države donele su još 400 miliona evra pa je ukupan dobitak od grčke dužničke krize dostigao 2,9 milijardi.

Kindler je istakao da je Grčkoj potreban "predah" i prostor za investicije i smanjenje siromaštva.

XS
SM
MD
LG