Dostupni linkovi

Zapadni ambasadori na vojnoj vežbi na jugu Srbije


ilustrativna fotografija

„Jedna od najvažnijih misija Vojske Srbije je učešće u multinacionalnim operacijama“, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na međunarodnoj vojnoj vežbi "Platinasti vuk 2018", gde je održan Dan visokih zvanica.

U bazi "Jug" kod Bujanovca, 510 učesnika zajedničke vežbe, iz devet zemalja, prikazalo šta je naučilo od 11. juna kada je vežba počela.

Vulin je rekao da je Srbija vojno neutralna i da kao takva sarađuje i sa istokom i sa zapadom, odnosno sa svima od kojih može nešto da nauči.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da je zahvalan četvrtoj brigadi Vojske Srbije koja je bila domaćin i kazao da je to vežba koja je veoma korisna za multinacionalne mirovne operacije, zato što je najvažnije da jedinice iz različitih vojski mogu da vežbaju zajedno u realnim okolnostima.

"Baza Jug je i napravljena za učešće u multinacionalnim operacijama. Saradnja sa srpskom vojskom je duboka i imamo tri puta više zajedničkih vežbi nego što Srbija ima sa bilo kojim drugim partnerom", rekao je Skot.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je da je zadovoljan što Vojska Velike Britanije drugi put učestvuje u vežbi i da želi da se razvija saradnja sa Srbijom u ovoj, kao i u drugim oblastima.

Ovo je peta vežba "Platinasti vuk" u kojoj je ukupno obuku prošlo oko 1.600 pripadnika vojski iz 14 partnerskih zemalja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG