Dostupni linkovi

Radev: Evropska budućnost garantuje stabilnost regiona


Susret Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i Rumena Radeva, predsednika Bugarske
Susret Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i Rumena Radeva, predsednika Bugarske

Predsednik Bugarske Rumen Radev podržao je danas u Beogradu pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i pozvao na veću aktivnost u povezivanju regiona koja je važna za evropske integracije, prenosi Beta.

Radev je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem rekao da evropska budućnost garantuje bezbednost i stabilnost regiona.

"Uverio sam predsednika Vučići da vaša zemlja može da računa na našu podršku", rekao je Radev.

On je naveo da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da mora da se nađe rešenje bez kojeg nema evropske budućnosti. Dodao je da argumenti srpske strane moraju biti analizirani i pažljivo procenjeni, jer inače nema održivog rešenja.

Bugarski predsednik je rekao da je 2025. kao datum ulaska Srbije u Evropsku uniju ambiciozan, ali dostižan cilj, dodavši da to zahteva reforme u ključnim oblastima.

On je rekao da je napreduju robna i turistička razmena dve zemlje i infrastrukturni projekti poput autoputa Beograd-Niš i gasne interkonekcije, dodajući da je infrastrukturna povezanost važna za evropsku integraciju regiona i da se u tome mora biti aktivniji.

Radev je rekao da su odnosi Bugarske i Srbije na takvom nivou da pozitivni procesi dominiraju i da postoji odlučnost da se radi zajedno.

"Istorijsko pomirenje na kojem je izgrađena Evropa, mora naći mesto na Balkanu zato što jezik mržnje mora da ostane u prošlosti. Na njegovo mesto dolaze saradnja i prijateljski odnosi", rekao je Radev i dodao da toga moraju biti svesne sve zemlje "u našem krhkom regionu".

On je rekao da će se sutra sastati s bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji i da će biti razmotrene konkretna pitanja.

"Očekujemo da će naša nacionalna manjina osetiti snažniju podršku srpske države", rekao je on.

XS
SM
MD
LG