Dostupni linkovi

Ukinuta presuda žandarmima za napad na braću funkcionera


Pripadnici Žandarmerije kojima se sudilo u Beogradu
Pripadnici Žandarmerije kojima se sudilo u Beogradu

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora zbog fizičkog napada na braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu vojnih policajaca tokom održavanja "Parade ponosa 2014".

Ovom odlukom naloženo je da se žandarmima ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu čija je presuda ukinuta.

Kako se navodi u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Apelacionog suda, predmet je u osuđujućem delu vraćen na ponovno suđenje pošto je prvostepeni sud "učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno utvrdio činjenično stanje".

Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu komandantu žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad.

Viši sud u Beogradu osudio je 8. decembra 2017. godine šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od dve godine, zbog napada na braću aktuelnog predsednika Srbije i ministra finansija. Oni su prvostepenom presudom bili osuđeni za krivično delo zlostavljanje i mučenje. Na osam meseci uslovno osuđen je Dragan Savić, takođe prvostepenom presudom i zbog krivičnog dela napad na vojno lice dok je Rade Matić oslobođen ogovornosti.

Tokom suđenja koje je počelo 30. aprila 2015., žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

XS
SM
MD
LG