Dostupni linkovi

Cormack: SAD brine maligni utjecaj Rusije na Balkanu


Maureen Cormack, ambasadorica SAD u BiH
Maureen Cormack, ambasadorica SAD u BiH

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack u intrevju za portal Klix.ba upozorila je da je sadašnja politika Rusije jasno definirana kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, a ta konstatacija odnosi se i na ruski utjecaj na Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini, jer Moskva predstavlja zapreku napretku te zemlje.

"Nas brine ono što vidimo kao maligni ruski utjecaj ovdje. Često se čini kako je Rusija više fokusirana na nestabilnost i sprječavanje napretka BiH. Takve težnje širom svijeta brinu SAD. Predsjednik Donald Trump i njegova strategija nacionalne sigurnosti jasno kaže da SAD Rusiju smatra prijetnjom, kao i prijetnjom našim saveznicima i partnerima. Smatram kako BiH ovo pitanje mora ozbiljno uzeti u razmatranje", rekla jeCormack u intervjuu za portal Klix.ba

Istaknula je kako je SAD jasno opredijeljen poduprijeti BiH na putu ka NATO-u i Europskoj uniji te kako bi i sama željela vidjeti da svi u BiH zajednički rade i idu ka tom cilju.

Podsjetila je kako se građanima BiH na izborima 7. oktobra nudi prilika izabrati upravo takve političke lidere, ali je dodala kako SAD na njima nemaju svoje favorite. Svakako će nastaviti raditi s izabranim tijelima vlasti u cilju potpore zemlji kao cjelini kako je utemeljena Daytonskim sporazumom.

Ukazala je kako taj dokument daje jasne ovlasti entitetima, ali i državi te kako se to mora poštovati, ustvrdivši da je ključna zapreka napretku BiH nedostatak političke volje.

XS
SM
MD
LG