Dostupni linkovi

Avramopoulos: Ne postoji inicijativa o otvaranju izbegličkih kampova na Balkanu


Dimitris Avramopoulos
Dimitris Avramopoulos

Evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos je negirao navode da postoji inicijativa o otvaranju kampova za izbeglice na teritoriji Zapadnog Balkana.

"Ako dođe predlog, mi ćemo oko toga raspravljati. Takva ideja postoji. Međutim, mi nismo ništa odlučili jer nema konkretnog predloga", poručio je komesar Avramopoulos.

On je sazvao sastanak ministara unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana da bi razgovarao o kontroli granica, migraciji i terorizmu.

Međutim, on je pred novinarima insistirao da se ni u jednom trenutku nije raspravljalo o mogućnosti izgradnje kampa u bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana.

"Takvo pitanje u ovom trenutku za nas ne postoji", kazao je Dimitris Avramopoulos.

Komesar nadležan za unutrašnje poslove je naglasio da Evropska komisija pažljivo prati implementaciju bezviznog režima u svakoj zemlji čiji građani uživaju slobodu kretanja u Šengen zoni.

Upitan da prokomentariše odluku Srbije o ukidanja viznog režima za građane trećih zemalja, Avramopoulos je poručio da je sloboda kretanja privilegija koju ne uživa samo politička elita.

"Bezvizni režim je privilegija za građane a ne samo za vladu. Stoga, i građani bi trebali da zaštite ovu privilegiju koja im je omogućena", poručio je Avramopoulos.

XS
SM
MD
LG