Dostupni linkovi

Otkazi doktora u Tuzlanskom kantonu


Otkazi doktora u Domu zdravlju u Živinicama, BiH
Otkazi doktora u Domu zdravlju u Živinicama, BiH

Štrajk doktora koji u Tuzlanskom kantonu traje od 4. lipnja rezultirao je prvim otkazima koje su uručili u Živinicama, Srebreniku, te na klinikama na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzle, mada se točan broj do sada potpisanih otkaza ne zna.

Konkretno, 61 liječnik Doma zdravlja Živinice potpisalo je danas otkaze ugovora o radu, a do kraja tjedna očekuje se da svih 87 stalno uposlenih isto učine jer su prethodno dali svoje potpise.

Razlog je što Vlada Tuzlanskog kantona ne priznaje Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona kao socijalne partnere.

„Mi tražimo da Vlada Tuzlanskog kantona prizna da postojimo. Tražimo reprezentativnost da možemo sebe predstavljati. Ja tražim da ja predstavljam sebe i da me ne predstavlja niko drugi“, rekao je doktor interne medicine u DZ Živinice i predsjednik štrajkačkog odbora Mirsad Šljivić.

Neuropsihijatrica Ljubica Tadić, šefica Centra za mentalno zdravlje kaže da liječnici u TK sada imaju priliku obraniti svoje dostojanstvo

„Ukoliko se ne može udovoljiti našem zahtjevu da nam se prizna reprezentativnost, onda ne znam ni koja je svrha da mi budemo ovdje, da budemo to što jesmo i borimo se za naše pacijente i cijelu našu zajednicu.“

Svi liječnici koji su potpisali otkaze ne boje se za svoju budućnost jer su im granice širom svijeta otvorene. Zabrinuti su ipak za budućnost ove zemlje odnosno njenog zdravstvenog sustava.

„Ja sa svojim znanjem mogu otići. Ali ne želim. Ja volim svoju državu i želim se ovdje boriti“, rekla je u ime svojih kolega Doma zdravlja Živinice dr. Adela Šabić.

XS
SM
MD
LG