Dostupni linkovi

Abbas odbija Trumpov plan za Pojas Gaze


Dim iznad Pojasa Gaze, maj 2018.
Dim iznad Pojasa Gaze, maj 2018.

Palestinsko rukovodstvo odbija plan administracije predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa (Tramp) da rehabilituje Pojas Gaze jer vjeruje da mu je namjera stvoriti jaz između te i druge palestinske teritorije Zapadne obale, naveo je u ponedjeljak portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa (Mahmud Abas) u saopštenju.

U saopštenju se optužuje američka administracija da radi s Izraelom na odvajanju Gaze od Zapadne obale i da to prikriva "humanitanrom pomoći ili rehabilitacijom" s ciljem da uništi palestinsku borbu za okončanje okupacije i osnivanje palestinske države.

Palestinci smatraju, dodaje se u saopštenju, da Washington teži da pretvori Gazu u humanitarno pitanje umjesto političko.

Saopštenje je izdato, kako se vjeruje, u odgovoru na izvještaje u izraelskim medijima da Sjedinjene Države teže rehabilitovati Gazu donacijama iz zemalja Zaliva, a prije svega Saudijske Arabije i Katara.

"Palestinsko rukovodstvo upozorava zemlje u regionu da ne sarađuju s potezom čiji je cilj da se izazove podjela Gaze i Zapadne obale i dovede do koncesija u odnosu na Jerusalem i svijeta mesta", navodi se u saopštenju i dodaje da je Abbasova pozicija jasna, da nema države u Gazi i nema države bez Gaze i da o tome postoji palestinski, arapski i međunarodni konsenzus.

XS
SM
MD
LG