Dostupni linkovi

Trump: SAD neće biti 'migrantski kamp'


Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države neće biti "migrantski kamp", dok je istovremno optužio demokrate (Demokratsku stranku) da su odgovorni zato što neće da dođu da pregovaraju o imigrantskoj legislativi.

"Sjedinjene države neće biti jedan migrantski kamp" rekao je otvarajući sastanak Nacionalnog vijeća za svemir u Bijeloj kući, dodajući:

"I neće biti objekat za držanje izbjeglica-neće biti. Ne dok se ja pitam".

Nimalo uzbuđen zbog sve većih kritika sa svih strana, i republikanaca i demokrata zbog razvajanja porodica na granici Meksiska i SAD Trump je rekao:

"Ja kažem veoma jasno krive su demokrate".

Kako kaže, postoji "smrt i destrukcija" koju su prouzrokovali ilegalni ulasci ljudi u SAD.

"Zemlja bez granica nije zemlja uopšte" poručio je američki predsjednik, koji je danas napao i Njemačku imigracionu politiku, ocjenjujući da zbog toga vladajuća koalicija kancelarke Angele Merkel izgleda "slabo".

Prema zvaničnim podacima američkih vlasti, u proteklih šest sedmica razdvojeno je oko 2.000 djece od roditelja zbog pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Prije dvije sedmice se u imigracionom pritvoru jedan imigrant ubio nakon što su ga razvojili od djeteta.

Odrasli su uhapšeni, nalaze se u zatvorima i suočavaju se sa sudskim progonom. Kao rezultat toga, stotine djece i beba je smješteno u nekim centrima, odnosno prepravljenim skladištima trgovina i supermarketa.

Mnogobrojni američki zakonodavci juče su obišli imigracione centre duž granice sa Meksikom da iskažu protest protiv Trumpove politike.

To je akcija bez presedana, upozoravaju kritičari, koji podsjećaju da je to politika koju je objavio ministar pravosuđa Jeff Sessions prošlog mjeseca.

Njega su proteklih dana napali i vjernici u SAD, naročito baš evanđelisti, koji snažno podržavaju Trumpa, jer je Sessions rekao da razdavanje djece od roditelja ima "uporište u Bibliji".

Sessions je danas izjavio da ne bi bilo razdvanja porodica i djece od roditelja "da se izgradi zid".

Direktorica agencije za Domovinsku sigurnost (Homeland security) Kirstjen Nielsen je takođe danas rekla da se oni neće izvinjavati što primjenjuju imigracione zakone zbog kojih se djeca razdvajaju od roditelja. Prije ove izjave na Twitteru je pak napisala, da SAD nemaju politiku razdvajanja djece od roditelja.

Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu, Nancy Pelosi izjavila je da republikanci imaju moralnu i zakonsku odgovornost da okončaju politiku koja vodi do toga da se djeca na razdvajaju od roditelja na granici SAD i Meksika.

XS
SM
MD
LG