Dostupni linkovi

Merkel: Konzervativni saveznici žele da smanje broj migranata


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da obje strane u njenom konzervativnom CDU-CSU (Hrišćansko demokratska unija-Hrišćansko-socijalna unija) bloku žele postizanje zajedničkog cilja, bolje organizacije migracije i značajno smanjenje broja ljudi koji ulaze u Njemačku.

Merkel je rekla da njemačke vlasti neće dozvoliti ulazak migrantima koji su se već registrovali u drugim evropskim državama, ali je takođe naglasila da neće biti "automatskog mehanizma" za odbijanje izbjeglica na granici.

Kada je riječ o azilatnskoj politici Evrope unije, važno je, kaže Merkel, vidjeti šta druge zemlje žele umjesto pravljenja zahtjeva.

Prema rijelima njemačke kancelarke, postoje dva zakonska akta-uključjući i onaj o solidarnosti, oko kojeg još nije postignut sporazum u Evropskoj uniji.

"Biće potrebno da se to dogodi-i ja ću naravno o tome razgovarati sa mojim partnerima.Nijesmo samo mi ti koji nešto zahtijevamo već je potrebno razgovarati i o tome što je neophodno i za druge", kaže Merkel.

Bavarska CSU dala je danas njemačkoj kancelarki dvije sedmice da postigne evropski sporazum o migrantima, prije nego što budu zahtijevali smanjenje migracije, što, kako navodi Reuters, može dovesti do novih pucanja u vladajućoj kolicijii u Njemačkoj.

Liderstvo CSU se dogovorilo da odluku odgode do održavanja EU summita 28-29. juna, odosno da daju Merkelovoj vrijeme da postigne multilateralni sporazum o migrantima.

XS
SM
MD
LG