Dostupni linkovi

Kosovska strana sa zvaničnicima u Briselu


Sedište EK u Briselu

Kosovo će danas državama članicama EU predstaviti rezultate iz procesa dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, potvrdio je za RSE šef tima za tehnički dijalog Avni Arifi.

On je rekao da se radi o redovnom godišnjem sastanku.

"Mi smo spremni, razgovaraćemo o našem angažovanju, ali istovremeno i o blokadama sa kojima se suočavamo", naveo je Arifi koji kaže da nema saznanja da li se u Briselu nalazi i srpska strana, ali je dodao da sastanci sa predstavnicima Srbije nisu predviđeni ovog puta.

Arifi je nedavno odbio poziv Brisela da prisustvuje sastanku 7. i 8. Juna sa srpskom stranom, a koji je trebao da se fokusira na Zajednicu opština sa srpskom većinom. On je kazao da Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore.

Arifi je u ponedeljak istakao da Kosovo i dalje čeka na poziv za nastavak dijaloga, na kojem pre svega treba da se razgovara o sporazumu o energetici.

"Imali smo ponudu da dođemo i da saslušamo dokle se stiglo sa izradom statuta o Zajednici opština sa srpskom većinom, ali nismo prihvatili jer postoje veći prioriteti. Za nas nema manje ili više ozbiljnih sporazuma, važni su svi podjednako", kazao je Arifi.

"Ovde nema nejasnoća. Srpska strana je blokirala niz sporazuma, zaitneresovana je samo za Zajednicu. Sporazumi su postignuti da se provedu i treba da se provedu svi", dodao je Arifi.

On, međutim, nije mogao da predvidi kada će biti održana sledeća runda dijaloga.

Na agendi današnjeg sastanaka sa predstavnicima država članica EU je izveštavanje o svakom sporazumu pojedinačno postignutom u Briselu, od prvog Briselskog sporazuma, sporazuma o izborima, Zajednici, policiji, pravosuđu, civilnoj zaštiti, energetici i telekomunikacijama, do onih o carini, integrisanom upravljanju, slobodi kretanja, mostu u Mitrovici, regionalnoj saranji, univerzitetskim diplomama i katastru.

Zamenik direktora kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Dušan Kozarev, reagujući na Arifijevu izjavu, ocenio je neistinom da Beograd ne sprovodi svoje obaveze iz Briselskog dijaloga, te ustvrdio "da Priština beži od dijaloga i da je spreman da razgovara isključivo sama sa sobom".

"Beograd je ispunio sve obaveze preuzete Prvim briselskim sporazumom, a Priština i njen glavni pregovarač Avni Arifi nesuvislim izgovorima uporno nastoje da nadju opravdanje za jednostrano izbegavanje nastavka dijaloga. Iako Priština navodi da nastavak dijaloga nije koristan, Beograd naglašava da je dijalog, ne samo koristan, već i neophodan, jer sve drugo nas vodi korak unazad, u destabilizaciju i pogoršanje situacije na terenu", ocenio je on u saopštenju.

Kozarev je dodao da je Priština jednostranost i nekooperativnost usvojila kao model ponašanja i da je zato potrebno naći efikasan odgovor na takvu pregovaračku strategiju kako bi nastavak dijaloga bio moguć.

XS
SM
MD
LG