Dostupni linkovi

Desničar Ivan Duke novi predsednik Kolumbije


Ivan Duke
Ivan Duke

Kandidat desnice Ivan Duke pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Kolumbiji i odmah po saopštavanju prvih rezultata najavio je "korekcije" sporazuma postignutim s bivšim gerilskim pokretom FARK, prenosi Beta.

"Mir o kojem smo sanjali zahteva korekcije kako bi žrtve koje su u centru tog procesa, dobile istinu, pravdu i odštetu", rekao je Duke, koji ima podršku nekadašnjeg predsednika Alvara Uribea, žestokog protivnika sporazuma koji je 2016. godine vlada postigla s gerilskim pokretom. FARK je posle toga postao politička stranka.

FARK je sa svoje strane odmah zatražio da u Kolumbiji prevlada "zdrav razun" dodajući da želi nastavak procesa pomirenja.

Duke (41), početnik u politici, osvojio je 53,98 odsto glasova a njegov protivnik, levičar Gustavo Petro (58) 41,8 odsto. Petro je priznao izborni poraz i dodao da je od sada u opoziciji.

Dosadašnji predsednik Huan Manuel Santos (66), šef države od 2010. godine, nema pravo na treći mandat, a analitičati smatraju da će učvršćivanje mira u Kolumbiji zavisiti od njegovog naslednika.

XS
SM
MD
LG