Dostupni linkovi

Provladine snage preuzele kontrolu nad aerodromom u Hodeidi


Provladine snage, Jemen
Provladine snage, Jemen

Jemenske provladine snage uz podršku koalicije predvođene Saudijskom Arabijom preuzele su u subotu kontrolu nad međunarodnim aerodromom u lučkom gradu Hodeidi, saopštili su zvaničnici lojalni jemenskoj vladi u egzilu.

Pripadnici provladinih snaga uklanjaju mine na prilazima aerodromu.

"Oružane snage koje podržava arapska koalicija oslobodile su međunarodni aerodromi Hodeida od pripadnika Huti milicije i timovi inženjerije počeli su da čiste aerodrom i okolinu od mina i bombi", saopštila je vojska na Twittert.

Drugi vladini izvori i očevici rekli su da koalicione snage nisu u potpunosti preuzele kontrolu nad aerodromom i da se borbe i dalje vode.

Šiitski pobunjenici, Huti, protiv kojih se bore pripadnici koalicije, nisu saopštili da su izgubili kontrolu nad aerodromom.

Danas je četvrti dan ofanzive vladinih snaga na Hodeidu preko koje u Jemen, koji je na ivici gladi, ulazi 70 posto hrane i najveći dio humanitarne pomoći.

U subotu je i izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Jemen Martin Griffiths (Grifits) doputovao u Sanu na hitne razgovore o Hodeidi.

Griffiths bi trebalo s predstavnicima šiitskih pobunjenika razgovarati o eventualnom ustupanju kontrole komisiji koju bi nadgledao UN.

Očekuje se da će Griffiths u ponedjeljak obavijestiti Vijeće sigurnosti UN o predlogu za nastavak pregovora i povratak mira u Jemen.

XS
SM
MD
LG