Dostupni linkovi

Rusija: Zvaničnicima Ukrajine zabranjena posjeta Olegu Sencovu


RUSIJA – Demonstranti sa slikom Olega Sencova na protestima u Moskvi, juni, 2018.

Kijev je izrazio nezadovoljstvo odlukom Moskve da službenicima za ljudska prava iz Ukrajine zabrani posjetu režiseru Olegu Sencovu, koji štrajkuje glađu u zatvoru u Rusiji.

41-godišnji režiser odbija hranu od 14. Maja I zahtjeva da Moskva pusti sve političke zatvorenike iz Ukrajine, a štrajke se poklapa sa početkom Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Ministar vanjskih poslova Ukrajime optužio je Rusiju za ovaj"podmukli potez".

"Oleg je izgladnio," istakla je glasnogovocnika Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, Mariana Betsa na Tviteru. "Protestujemo."

Prošle sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski lider Petro Porošenko razgovarali su o mogućoj razmjeni zarobljenika, podigavši tako nadu da će Sencov i drugi biti pušteni tokom Svjetskog prvenstva.

Dva lidera su se tada dogovorili da će kijevski i moskovski ombudsmeni posjetiti zatvorenike svojih zemalja.

Ukrajinski ombudsmen Ljudmila Denisova rekla je da se zaputila pravo do Sencova, koji je prioritet Kijeva zbog njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Ali, u zatvoru su joj rekli da ne može da vidi režisera.

"Prema nekim informacijama, on je u kritičnom stanju", istakla je Denisova u saopćenju, dodajući da su pregovori sa Moskvom "dostigli mrtvu tačku".

Glasnogovornik Putina Dmitrij Peskov nije mogao reći zašto ukrajinskim zvaničnicima nije bilo dozvoljeno posjetiti Sencova, ali je naglasio da je osuđen za teški zločin.

Glasni kritičar Kremlja, Oleg Sencov, uhapšen je na Krimu 2014. godine, nakon što je Rusija aneksirala ovaj ukrajinski poluotok.

Pristalice Kremlja kažu da Moskva želi od njega napraviti primjer sa 20 godina zatvora pod optužbom za planiranje podmetanja požara, što režiser negira.

Zvaničnica Moskve Tatjana Moskalkova izjavila je državnoj novinskoj agenciji TASS da je Denisova prekršila rusko zakonodavstvo sa zahtjevom da pristupi građaninu Rusije, a ne Ukrajine.

Dok Sencov sebe smatra ukrajinskim državljaninom, Moskva insistira da je ruski državljanin.

Ljekari su zaprijetili da će Sencova početi hraniti na silu kroz cijev, što je postupak koji mnogi aktivisti opisuju kao oblik mučenja.

XS
SM
MD
LG