Dostupni linkovi

Savet bezbednosti UN zabrinut zbog situacije u Jemenu


Pripadnik provladine snage, Jemen
Pripadnik provladine snage, Jemen

Savet bezbednosti UN (SB UN) pozvao je danas na hitnoj sednici da lučki grad Hodeida ostane otvoren, navodeći da je političko rešenje jedni način za okočanje trogodišnjeg sukoba u Jemenu.

SB UN izrazio je u zajedničkom saopštenju "duboku zabrinutost zbog rizika po humanitarnu situaciju" u Jemenu posle početka ofanzive provladinih snaga koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom za preuzimanje kontrole nad lučkim gradom Hodeida od pobunjenika.

Sve strane se pozivaju da se drže obaveza koje imaju po međunarodnom pravu, navodi agencija AP.

Britanska ambasadorka pri UN Karen Pirs, koja je sazvala sastanak, rekla je novinarima da je izaslanik UN za Jemen Martin Grifits pokušao da dogovori povlačenje šiitskih pobunjenika, poznatijih kao Huti, koji kontrolišu Hodeidu.

Očekuje se da će Grifits u ponedeljak obavestiti SB UN o predlogu za nastavak pregovora i povratak mira u Jemen. SB UN ponovio je punu podršku naporima specijalnog izaslanika za Jemen.

Švedska je pozvala SB UN da zahteva momentalno zamrzavanje vojnih operacija u Hodeidi, ali u zajedničkom saopštenju nema takvog zahteva, što ukazuje na podele između 15 članica SB UN.

U teškim borbama koje se vode kod jemenskog lučkog grada Hodeide poginulo je najmanje 30 pobunjenika i devet pripadnika vladinih snaga.

XS
SM
MD
LG