Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva kritikuje Oslo jer traži više američkih vojnika


Vežbe u Norveškom moru

Rusija je kritikovala danas odluku Norveške da traži od SAD da udvostruče broj vojnika raspoređenim na norveškoj teritoriji, kao i da se približe ruskoj granici.

"Ti planovi nas jako brinu", napisano je na Fejsbuk stranici ruske ambasade u Oslu.

Pre nego što je postala osnivačka članica NATO 1949. godine Norveška se obavezala, da bi smirila strahovanja Sovjetskog Saveza, da neće otvoriti svoju teritoriju stranim borbenim trupama dok god je on ne napadne ili preti da je napadne.

"Stacioniranje američkih vojnika u Norveškoj je u suprotnosti sa norveškom odlkukom iz 1949.. što čini Norvečku manje predvidljivom zemljom, podložnom da pothranjuje tenzije, da podstiče trku u naoružanu i da vodi ka destabilizaciji situacije na severu Evrope", napisala je ruska ambasada.

Norveška vlada je utorak najavila da će tražiti da se udvostruči broj američkih vojnjika na njenoj teritoriji. U Norveškoj se od 2017. nalazi oko 330 marinaca u Vernesu u centru zemlje, što je izazvalo velike proteste susedne Rusije.

Norveška želi da taj kontingent ima 700 vojnika i da bude stacioniran u Setermenu na severu zemlje, blizu rusko-norveške granice (420 kilometara u pravoj liniji), i da taj aranžman traje pet godina umesto sadašnjih obnovoljivih šest meseci.

"Odbrana Norveške zavisi od podrške naših saveznika iz NATO, kao što je slučaj za većinu NATO zemalja", rekao je norveški minstar odbrane Frank Bakke-Jensen.

Norveška je navela da ona poštuje obaveze iz 1949, ukazujući da američko vojno prisustvo nije stalno i da se radi o rotacijama.

XS
SM
MD
LG