Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina upozorila SAD da otpadaju trgovinski dogovori ako uvede takse


Kina

Kineska vlada ponovila je danas pretnju da će poništiti dogovore s Vašingtonom namenjene smirivanju trgovinskog spora uoči piprema Bele kuće da objavi spisak kineskih proizvoda kojima će bit uvedene povišene takse.

Predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će podići takse na kinesku robu u vrednosti od 150 milijardi dolara kao odgovor na pritužbe zbog kineskog trgovinskog suficita sa SAD i politikom oko tehnologije. U okviru toga Bela kuća u petak treba da objavi spisak kineske robe u vrednosti od 50 milijardi dolara koja će biti podložna povišenoj taksi od 25 odsto.

Peking je obećao da će Kina kupovati više američke soje, prirodnog gasa i drugih proizvoda ali je upozorio posle razgovora američkog ministra trgovine Vilbura Rosa i kineskog vicepremijera Liu Hea 3. juna, da svi dogovori otpadaju ukoliko Tramp sprovede pretnju o uvođenju taksi.

"Mi smo jasno rekli da ukoliko SAD uvedu trgovinske sankcije uključujući nametanje taksi, ništa od rezultata postignutih između dve strane po pitanju trgovine i privrede neće biti sprovedeno", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang i dodao da samo želi danas da ponovi tu činjenicu.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo koji je danas u Pekingu, rekao je novinarima da je imao konstruktivne razgovore s kineskim zvaničnicima uključujući i sa ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem.

"Naš deficit s Kinom je suviše visok. Naglašavam koliko je važno za predsednika Trampa da ispravi situaciju da trgovina bude uravnoteženija, recipročnija i poštenija, sa šansom da se prema američkim zaposlenim pristupa na fer način", rekao je Pompeo.

XS
SM
MD
LG