Dostupni linkovi

Eurobarometar: Raste optimizam i poverenje u EU


Većina Evropljana smatra da je ekonomska situacija u EU dobra i optimistično gleda na budućnost, pokazuje danas objavljeno najnovije istraživanje Eurobarometar.

Poverenje u Uniju je u porastu, a podrška Ekonomskoj i monetarnoj uniji je na najvišem nivou.

Evropska komisija je saopštila da, prema istraživanju, više Evropljana ima pozitivnu sliku o Uniji, a procenat onih koji veruje da se njihov glas čuje najveći je od 2004.

Jedan od glavnih zaključaka istraživanja, sprovedenog od 17. do 28. marta, jesu rast optimizma u pogledu ekonomije i snažna podrška evru.

Polovina Evropljana, dva procentna poena više nego u prethodnom istraživanju u jesen 2017, ima pozitivno mišljenje o stanju evropske ekonomije, a negativan stav ima 37 odsto građana, što je za dva procentna poena manje nego godinu dana ranije. To je nabolji rezultat od 2007. godine.

Prvi put od proleća 2007. više je građana (49 odsto) koji imaju pozitivno mišljenje o nacionalnoj ekonomiji nego onih koji imaju negativno mišljenje (47 odsto).

Od jeseni 2017. ekonomsko raspoloženje poboljšano je u 18 članica, najviše u Portugalu, Irskoj, Finskoj i u Litvaniji.

Razlike između zemalja članica su ogromne, od 93 odsto građana Holandije i Luksemburga sa pozitivnim mišljenjem o nacionalnoj ekonomiji, do samo dva odsto Grka koji misle da je ekomska situacija u njihovoj zemlji dobra.

Podrška Ekonomskoj i monetarnoj uniji i evru i dalje je na rekordno visokom nivou, sa tri četvrtine ispitanika (74 odsto) u evrozoni koji podržavaju jedinstvenu valutu.

Poverenje u Evropsku uniju povećano je za jedan procentni poen, na 42 odsto i na najvećem je nivou od jeseni 2010.

U šest zemalja, najviše u Belgiji, Mađarskoj i Slovačkoj, poverenje u evropske institucije je opalo.

Pozitivnu sliku o EU ima 40 odsto Evropaljana, negativnu 21 odsto, a neutralnu 37 odsto. Najpozitivnije o Uniji misle Irci (64), Bugari i Portugalci (56) i Luksemburžani (54).

Većina Evropljana, 58 odsto, je optimistična u pogledu budućnosti, za jedan procentni poen više nego u prethodnom istaživanju. Jedino u Grčkoj i Velikoj Britaniji više je onih koji su pesimistični.

Kao najpozitivnije rezultate EU 58 odsto građana smatra slobodu kretanja ljudi, dobara i usluga unutar EU, a 54 odsto mir među članicama EU.

Pitanje migracije je najveći izazov s kojim se EU trenutno suočava, smatra 38 odsto ispitanika, dok je terorizam na drugom mestu (29 odsto, za devet procentnih poena manje). Zatim slede ekonomska situacija, javne finansije u zemlji i nezaposlenost.

Na nacionalnom nivou građane najviše brine nezaposlenost (25 odsto), zdravstveno i socijalno osiguranje (23) i imigracija (21).

U poređenju sa istraživanjem s proleća 2014. više građana oseća da ima koristi od glavnih inicijativa Unije, kao što su manje ili nepostojanje graničnih kontrola, jeftiniji pozivi mobilnim telefonom u drugoj članici, veća potrošačka prava pri kupovini ili korišćenju usluga u drugoj zemlji EU, ili unapređenje prava avio-putnika.

Ispitivanje je pokazalo i da Evropska komisija uživa veliku podršku svojim prioritetima. Za slobodu kretanja zalaže se 82 odsto ispitanika, a zajedničku odbrambenu i bezbednosnu politiku podržava 75 odsto Evropljana.

Prvi put građnima je postavljeno pitanje o trgovinskoj politici EU, koju je podržalo 71 odsto ispitanika.

U istaživanju je učestvovalo 33.130 ljudi u članicama EU i zemljama kandidatima.

XS
SM
MD
LG