Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Velike štete od nevremena u zapadnoj Srbiji


Užice nakon nevremena
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Užice nakon nevremena

Veliku štetu istpela su mesta na zapadu Srbije, pre svega u opštini Užice, od nevremena koje je praćeno jakom kišom i olujnim vetrom, te gradom, pogodilo tu regiju u sredu popodne.

Na području Požege u 17 sela proglašena je vanredna situacija. U Užicu i Priboju formirane su komisije za procenu štete koje su na terenu.

Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog okruga, izjavio je za RSE da su se na području opštine Bajna Bašta pokrenula klizišta.

„Pored Požege najveću štetu pretrpeli su grad Užice i opština Priboj, a velika šteta bila je i u Prijepolju i Novoj Varoši“, navodi Perišić i dodaje da se u toku nevremena na velikoj visini formirao ogroman super ćelijski oblak koji se sporo kretao iznad sela Drijetanj, Kriva Reka i Ljubanje.

Takođe, Preko 30 litara po kvadratnom metru za nepunih sat vremena sručilo se na sam grad Užice, što je izazvalo stvaranje velikih bujičnih potoka. Potopljeno je nekoliko lokala, voda je ušla i u nekoliko kuća, uništeni su krovovi na nekoliko fabrika u krugu preduzeća „Prvi partizan“.

U pribojskom kraju grad je najviše štete naneo poljoprivredi u selu Mažići.

Meštanin Drago Derikonjić kaže da mu je grad uništio kompletan zasad malina i svo povrće a štete je bilo i na kući u kojoj živi.

„Grad je bio veličine ping pong loptice. Kad gađa odskače po pet, šest, metara. Vrata, prozore sve je izbušilo. Sve polupalo. Od vrta nema ništa, od malina nema ništa to je sve prebijeno. Krompir nema ništa, pasulja nema ništa“, priča Derikonjić, čija porodica živi od poljoprivrede.

Kompletan zasad maline, šljive i svo povrće uništeno je i Milenku Ćiroviću iz istog sela. Kaže da ovako nevreme nije zapamtio i da je u njegovom dvorištu grad formirao sloj debljine od oko 20 santimetara.

„Imao sam 20 ari maline, više nemam ništa. Bilo mi treće branje, u sredu sam predao 50 gajbi. Sutra neću nijednu. Što se tiče poljoprivrdede, meni je kraj“, kaže Ćirović.

XS
SM
MD
LG