Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stoltenberg: Istorijska šansa Makedonije


Jens Stoltenberg i Kolinda Grabar Kitarović, ilustrativna fotografija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izrazio nadu da će sporazum između Makedonije i Grčke omogućiti proces članstva Makedonije u severoatlanstkom savezu.

“Ovo je istorijska šansa da se odblokira ulazak Makeodonije u NATO. Nadam se da će se sporazum okončati i primeniti”, izjavio je prvi čovek alijanse.

Stoltenberg je ove navode izneo nakon susreta sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović koja je takođe pozdravila istorijski sporazum između dvojice premijera, Zorana Zaeva i Alexisa Tziprasa.

Grabar-Kitarović i Stoltenberg su razgovarali o prilikama u regionu, o migracijama kao i o misijama alijanse poput onih u Afghanistanu i na Kosovu.

„Verujem da se Hrvatska odlučno okrenula od države koja je korisnik sigurnosti u onu koja pruža sigurnost i koja je spremna da se suoči sa izazovima“, izjavila je Grabar-Kitarović.

Susret Kitarović-Stoltenberg je bio povod i da se razgovara o predstojećem NATO samitu koji će biti odrzzan 11. i 12. jula u Briselu, na kojem će prisustvovati i američki predsednik Donald Trump. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je ocenio da su SAD nedvosmilseno privržene NATO-u.

„Ja se slažem da postoje nesporazumi između država sa obeju strana Atlantika. Važno je reći da to nije novo jer su razlike postojale i ranije. NATO je još jednom dokazao da smo se bez obzira na ove razlike, ujedinili oko naše sigurnosti“, poručio je Stoltenberg.

Hrvatska predsednica je naglasila da su velika očekivanja oko samita. „Da ponovimo privrženost Trans-atlantskom savezništvu kao i da jačamon saradnju sa EU kako bi se izbjeglo dupliciranje. Važna nam je sigurnost i na sjeveru i na jugu, pogotovo nama koji smo na rubnim područjima NATO i EU“, naglasila je predsednica Hrvatske. Ona je istakla da će ovaj samit, „kao niti jedan ranije“ pojačati vezu između dve strane atlantika.

Presednica Hrvatske je u dvodnevnoj poseti Briselu gde osim NATO-a razgovara i sa čelnicima evropskih institucija. Fokus ovih razgovora su pripreme za hrvatsko predsedavanje Evropskom unijom 1. januara 2019 godine. Biće to prvo predsedavanje u istoriji Hrvatske od kada je zemlja postala punopravna članica EU.

XS
SM
MD
LG