Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel: Potreban jedinstven pristup migraciji


Evropi treba jedinstven pristup migraciji koji je u interesu svake zemlje članice EU, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je rekla novinarima nakon sastanka sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom u Berlinu da Italija ne osjeća dovoljnu podršku zemalja EU, kada je reč o migraciji.

"Meni je veoma važno da Nemačka ne đeluje unilateralno, a sve što uradimo radimo uz razgovor i uz dogovor sa drugima. Zato nam treba zaista jedinstven pristup Evrope", naglasila je Merkelova.

U sredu je italijanski ministar ekonomije Đovani Tria otkazao susret sa svojim francuskim kolegom Brunom L Merom, zakazan zakazan za danas popodne u Parizu usred polemike njihovih vlada zbog odbijana Italije da primi više od 600 migranata koji su na Sredozemnom moru na brodu "Akvarijus" jedne francuske humanirane organizacije.

Francuski ministar L Mer je rekao da žali zbog te odluke. "Poseta je otkazana na zahtev Italijana i žalimo", rekao je on, ističući da je imao "mnogo važnih tema za diskusiju s gospodinom Triom, posebno imajući u vidu šta predstoji" - samit EU 28. i 29. juna, gde će se predstaviti predlozi za reformu evrozone.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u utorak osudio "cinizam i neodgovornosti italijanske vlade" jer je odbila da prihvati "Akvarius", i ta izjava je vrlo loše primljena u Rimu.

Šef krajnje desničarske Lige, ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, zatražio je izvinjenje Pariza, uz pretnju od otkazivanja sastanka predsednika Makrona i novog italijanskpg premijera Đuzepea Kontea, zakazanog za petak u glavnom gradu Francuske.

"Ako izvinjenje ne stigne, premijer Konte bi dobro uradio ako ne bi otišao u Francusku", rekao je novinarima Salvini.

Italijanski ministar ekonomije je, međutim, potvrdio sastanak sa svojim nemačkim kolegom Olafom Šolcom, zakazan za četvrtak u Berlinu.

XS
SM
MD
LG