Dostupni linkovi

Italijanski ministar otkazao sastanak u Parizu


Italijanski ministar ekonomije Đovani Tria otkazao je susret sa svojim francuskim kolegom Brunom L Merom, zakazan zakazan za danas popodne u Parizu, objavilo je italijansko ministarstvo na "Tvteru".

Do otkazivanja je došlo usred polemike njihovih vlada zbog odbijana Italije da primi više od 600 migranata koji su na Sredozemnom moru na brodu "Akvarijus" jedne francuske humanirane organizacije.

Francuski ministar L Mer je rekao da žali zbog te odluke. "Poseta je otkazana na zahtev Italijana i žalimo", rekao je on, ističući da je imao "mnogo važnih tema za diskusiju s gospodinom Triom, posebno imajući u vidu šta predstoji" - samit EU 28. i 29. juna, gde će se predstaviti predlozi za reformu evrozone.

"Nadamo se da se ovaj sastanak može brzo ponovo prirediti", rekao je L Mer u kratkoj izjavi koju je Ministarstvo uputilo novinarima.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u utorak osudio "cinizam i neodgovornosti italijanske vlade" jer je odbila da prihvati "Akvarius", i ta izjava je vrlo loše primljena u Rimu.

Moćnik italijanske vlade i šef krajnje desničarske Lige, ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, zatražio je izvinjenje Pariza, uz pretnju od otkazivanja sastanka predsednika Makrona i novog italijanskpg premijera Đuzepea Kontea, zakazanog za petak u glavnom gradu Francuske.

"Ako izvinjenje ne stigne, premijer Konte bi dobro uradio ako ne bi otišao u Francusku", rekao je novinarima Salvini.

Italijanski ministar ekonomije je, međutim, potvrdio sastanak sa svojim nemačkim kolegom Olafom Šolcom, zakazan za četvrtak u Berlinu.

XS
SM
MD
LG