Dostupni linkovi

Austrija planira formiranje centara za prihvat izbjeglica van EU


Migranti u grčkom kampu
Migranti u grčkom kampu

Austrija sa nekoliko zemalja Evropske unije (EU) planira da osnuje centre za prihvat migranata van Unije u kojima bi im bila pružena zaštita ali ne i šansa za bolji život, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz (Sebastijan Kurc).

Upitan na javnoj televiziji ORF o postojanju takvog projekta, on je rekao da su u toku napori da se van EU formiraju centri za zaštitu u kojima mogu biti smještene izbjeglice ali gdje im ne bi bio ponuđen "bolji život u centralnoj Evropi".

"To je projekat na kojem radimo s malim brojem država vrlo povjerljivo da bi povećali njegovu izvodljivost", rekao je Kurz za ORF.

Kurz, konzervativac koji vlada sa ekstremnom desnicom, nije precizirao kome bi bili namijenjeni ti centri ali njegov danski kolega Lars Lokke Rasmussen (Lars Loke Rasmusen) nagovijestio je prošle sedmice da razgovara sa nekim zemljama, uključujući i Austriju, o otvaranju "zajedničkih centara" namijenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU ili kojima su odbijeni zahtjevi za azil.

Posljednjih dana se u austrijskim medijima pominje Albanija kao zemlja koja bi mogla prihvatiti te centre. Upitan o tome austrijski kancelar je samo rekao "vidjet ćemo".

XS
SM
MD
LG