Dostupni linkovi

Bugarska pravoslavna crkva ne može jednostrano priznati Makedonsku


Skoplje
Skoplje

Bugarska pravoslavna crkva ne može jednostrano da prizna kanonski nepriznatu Makedonsku pravoslavnu crkvu i pitanje eventualne autokefalnosti trebaju riješiti sve pravoslavne crkve, izjavio je Njegovo visokopreosveštenstvo bugarski mitropolit zapadno-srednjoevropski Antonije.

Mitropolit Antonije je za bugarsku državnu agenciju BTA rekao da je ovo pitanje višedimenzionalno, odosno djelimično političko.

Njegova svesvetost patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej smatra da postojanje raskola nije argument za napuštanje jednog naroda.

"Kada je jedan od naše braće okvalifikovan kao raskolnik ili jeretik i kada je cio jedan narod izvan Crkve na osnovu tog raskola, tada je neophodan hitan poziv na duhovno objedinjenje", rekao je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh Vartolomej ističe da je apostolska dužnost majke Crkve da traži načine za spas braće u Skoplju i Kijevu, prenose mediji.

"Naša dužnost i odgovornost je da uvijek narode vratimo istini i kanonskim okvirima Crkve, budući da Vaseljenska patrijaršija brine za cijeli svijet i za sve narode, bez izuzetka", istakao je patrijarh Vartolomej.

Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije saopštio je krajem maja da će u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve što je neophodno za vraćanje makedonske crkve u kananonske okvire Ohridske arhiepiskopije.

Saopštenje je uslijedilo nakon što su premijer Makedonije Zoran Zaev i kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva zatražili od Vaseljenske patrijaršije da preduzme korake za priznavanje njene autokefalnosti.

XS
SM
MD
LG