Dostupni linkovi

Čelnici EU pozdravili dogovor Ciprasa i Zaeva


Zastava EU
Zastava EU

Evropska Unija čestitala je premijerima Zoranu Zaevu i Alexisu Tziprasu, na njihovoj odlučnosti i vođstvu u postizanju istorijskog sporazuma oko novog imena Makedonije. Briselski zvančnici su mišljenja da zasluga za pronalazak rješenja pripada građanima Makedonije i Grčke.

U zajedničkom saopštenju koje su potpisali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbijednost Frederica Mogherini kao i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, podvlači se da očekuju podršku Evropskog Savjeta za aprilsku preporuku o otvaranju pristupnih pregovora izmedju Brisela i Skoplja.

“Evropska unija je ohrabrivala i podržavala pregovore od samog početka. Sada ćemo naredne korake propratiti svim našim sredstvima i u duhu dijaloga, zarad naše zajedničke evropske budućnosti”, poručili su Mogherini I Hahn.

Brza je bila i rekacija iz NATO saveza. Gerelani sekretar alijanse Jens Stotlenberg najavio je mogućnost da Makedonija ubrzo dobije poziv za punopravno članstvo u Sjevernoatlantski savez.

“Sada pozivam obje zemlje da dovrše sporazum koji su postigli dvojica lidera. To će Skoplju pomoći na putu ka članstvu u NATO. Takođe, to će pomoći u konsolidaciji mira i stabilnosti širom Zapadnog Balkana”, poručio je Stoltenberg. Prvi čovjek alijanse ocijenio je da je ovaj istorijski sporazum, plod višegodišnje strpljive diplomatije i spremnosti ova dva lidera da riješe spor koji je “predugo uticao na region”.

XS
SM
MD
LG