Dostupni linkovi

Penzioneri u Srbiji će tražiti pravdu u Strazburu


Protest penzionera u Beogradu: Idemo u Strazbur po svoje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Protest penzionera u Beogradu: Idemo u Strazbur po svoje

Posle odluke Ustavnog suda Srbije iz oktobra 2015. godine da odluka o smanjenju penzija na osnovu Zakona iz 2014. godine nije bila protivna državnom Ustavu, stekli su se uslovi da se penzineri za pravdu obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, poručeno je sa protesta održanom večeras u centru Beograda.

“Pripremamo se u svim gradovima Srbije. Svi penzioneri kojima je smanjena penzija, koji su pogođeni, mogu da potpišu punomoć advokatima, ugovor o zastupanju i izjavu da su oštećeni. Prilažu ček od penzije da se vidi da su oštećeni. I kada budemo pozvani u Strazbur, onda ćemo sa tačnom tabelom prezentovati koliko kome treba da se isplati”, objanio je Miloš Grabundžija predsednik sindikata penzionera “Nezavisnost”.

Grabundžija navodi da će zahtevi i lista potražioca, te sva potrebna dokumentacija, biti kompletirani u roku od godinu dana, kada će biti i prosleđeni u Strazbur. Očekuje da će za ovu mogućnost vraćanja izgubljenih sredstava umanjenjem penzija u protekle četiri godine biti zainteresovano više hiljada penzinera iz čitave Srbije.

Oko dvesto penzionera članova Udruženje sindikаtа penzionisаnih vojnih licа Srbije, uz podršku sindikаtа i udruženjа civilnih penzionerа, učestvovalo je večeras na protestu u centru glavnog grada Srbije, na Trgu Nikole Pašića.

Nakon obraćanja sindikalnih predstavnika sa tog mesta demonstrani su u protestnoj šetnji prošli nekoliko stotina metara do Predsedništva Srbije, kabineta predsednika države Aleksandra Vučića. Tu su blokirali saobraćaj i ponovili da ne pristaju na povećanje, već traže vraćanje sredstava izgubljenih umanjenjem penzija.

Podsetimo Vučić je 25. maja najavio ukidanje Zakona kojim su 2014. godine umanjene penzije. Nije međutim precizirano kada će se to dogoditi, a Vučić je rekao "od novembra, a ako ne tada, od naredne godine sasvim sigurno".

Protest u Beogardu održan je pod sloganom "Nećemo zarez, stavimo tačku na pljačku penzionera".

XS
SM
MD
LG