Dostupni linkovi

Podignuta optužnica u skandalu oko Švedske akademije


Švedska tužiteljka podigla je optužnicu protiv Žan-Kloda Arnoa, čoveka u centru skandala o seksualnom uznemiravanju koji je potresao Švedsku akademiju koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost.

Arno je po dve tačke optužnice optužen za silovanja jedne žene 2011. godine. Ime žrtve nije navedeno u skladu s švedskim zakonom.

Tužiteljka Kristina Voit je rekla danas da je dokaz "snažan i dovoljan" da se pokrene postupak.

Žan-Klod Arno, istaknuta figura u kulturnom životu Švedske, oženjen je za pesnikinju i članicu Švedske akademije Katarinu Frostenson. On je negirao sve navode o seksualnom zlostavljanju upućene protiv njega.

Akademija je zahvaćena unutrašnjim sukobom izazvanim navodima o seksualnom zlostavljanju protiv Arnoa, supruga jedne od njenih članica. Forstenson i još pet drugih članova je ranije podnelo ostavke, uključujući tu i prvu predsedavajuću ženu Akademije.

Švedska akademija je u aprilu saopštila da je interna istraga navoda o seksualnom uznemiravanju pronašla da je bilo "nedopustivog ponašanja u obliku neželjenih intimnosti" u okviru te prestižne institucije.

Zbog skandala Akademija je saopštila da će dobitnika nagrade za književnost za 2018. godinu objaviti 2019. godine. Odluka je usledila zbog nedostastka poverenja javnosti u tu instituciju, navela je Akademija.

To je prvi put, od ratne 1943. godine, da Švedska akademija neće dodeliti Nobelovu nagradu za književnosti.

XS
SM
MD
LG