Dostupni linkovi

Sarajevo: Oslobođen bivši direktor GRAS-a Jusufranić


Ibrahim Jusufranić (drugi zdesna) u sudnici Kantonalnog suda, Sarajevo.
Ibrahim Jusufranić (drugi zdesna) u sudnici Kantonalnog suda, Sarajevo.

Kantonalni sud u Sarajevu odbacio je optužbe protiv bivšeg direktora Kantonalnog javnog preduzeća GRAS Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića, šefa Turističke poslovnice ove firme, a kojima se sudilo za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprave.

Predsjedavajuća sutkinja Rozita Šimić je rekla da Jusufranić i Petrović nisu mogli biti proglašeni krivim jer su bili optuženi za djela koja su već "presuđena stvar".

"Tužilaštvo je ranije obustavilo istragu protiv obojice za djela koja su im stavljena na teret", rekla je sutkinja Šimić.

Dodala je i da tokom suđenja Tužilaštvo KS nije predočilo niti jedan novi dokaz koji bi opravdao ponovno pokretanje postupka

"Ovakva odluka je posljedica ranije odluke postupajućeg tužioca Džemala Karića koji je optužen u predmetu pravda i disciplinski kažnjen zbog predmeta GRAS", ocijenila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra bavčić. Najavila je žalbu na ovu presudu.

Prema optužnici Jusufranić i Petrović su kroz nabavku četiri autopraonice u ime preduzeća GRAS, a bez saglasnosti Upravnog odbora, preduzeću nanijeli štetu od oko 400.000 eura, dok su jedan drugome pribavili korist od po 50.000 eura. Autopraonice nikada nisu iskorištene.

XS
SM
MD
LG