Dostupni linkovi

Cipras i Zaev razgovarali o rešenju spora Grčke i Makedonije


Premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras prilikom susreta 7.maja 2018. u Sofiji
Premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras prilikom susreta 7.maja 2018. u Sofiji

Premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev su u ponedejljak popodne razgovarali telefonom o rešenju spora Grčke i Makedonije oko imena, objavili su atinski mediji.

Razgovor je, po izvorima iz Vlade Grčke, trajao jedan sat i protekao u "veoma dobroj atmosferi", prenosi na svom sajtu list "Katimerini".

Izvori kažu da će Cipras i Zaev ponovo razgovarati sutra ujutro.

Premijer Makedonije je pred današnji razgovor rekao da će "uskoro" biti rešen spor Grčke s Makedonijom o njenom imenu, odnosno, kako je naglasio, pre samita EU 28. i 29. juna.

Želja Skoplja, izjavio je Zaev, jeste da rešenja bude i ranije, pre sastanka Saveta Evrope 25. i 26. juna, i naglasio da se "odbrojavaju dani".

U Grčkoj je preneto iz Skoplja da je Zaev istakao da rešenje treba da bude "kvalitetno, dostojanstveno i da se očuva identitet" Makedonije, jer će "samo takvo rešenje prihvatiti građani (Makedonje) koji će biti pozvani da ga odobre na referendumu".

"Mi smo u poslednjim minutima napora da međusobno približimo stavove, i kad se to desi objavićemo zajedno dobru vest za stanovnike dve zemlje", rekao je Zaev.

On je rekao da će sporazum postići predsednici dve vlade i ministri inostranih poslova, a kada ga bude, biće obavešteni i predsednici dve zemlje, lideri opozicije i javnost.

XS
SM
MD
LG