Dostupni linkovi

Bijela kuća: Pregovori se kreću brže od očekivanog


Automobil sa Kimom napušta hotel St Regis u Singapuru i kreću u obilazak grada, 11. jun 2018.
Automobil sa Kimom napušta hotel St Regis u Singapuru i kreću u obilazak grada, 11. jun 2018.

Američki predsjednik Donald Trump namjerava da ode ranije nego što je očekivao sa summita u Singapuru, jer se, kako je saopštila Bijela kuća pregovori sa Sjevernom Korejom kreću "brže nego što je očekivano", uoči sutrašnjeg istorijskog summita predsjednika SAD Donalda Trumpa sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom.

Bijela kuća je navela da je bilo predviđeno da Tramp napusti Singapur u srijedu ujutro, nakon što utorak provede sa Kimom u Singapuru. On je međutim naveo da je druga opcija napuštanje Singapura u utorak veče u 8 sati, skoro 15 sati ranije nego što je prvobitno planirano.

"Razgovori između SAD i Sjeverne Koreje su u toku i kreću se mnogo brže nego što je očekivano" navela je Bijela kuća u saopštenju.

Kako navodi AP, nije još uvijek najjasnije o kakvom konkretnom napretku je riječ, ako je ikakvom, u preliminarnim razgovorima između zvaničnika SAD i Sjeverne Koreje.

Zapravo, kako navodi AP, samo par sati prije ovog saopštenja Bijele kuće državni sekretar Mike Pompeo je pokušao da umanji očekivanja od sastanka, za koji je Trump prije toga predvidio da potencijalno mogu donijeti brzi dogovor na licu mjesta koji će okončati Korejski rat.

Istovremno svjetski mediji uživo prate šetnju Kim Džong Una po Singapuru. Iz vazduha se vidi kolona njegovih automobila kao u ogromno obezbjeđenje koje ga u stopu prati.

Prije povrataka kući, kako je navela Bijela kuća Trump planira da se obrati novinarima u Singapuru.

XS
SM
MD
LG