Dostupni linkovi

Italija zatvorila luke za brod s migrantima


Migrani iz Afrike u blizini obale Sicilije, fotoarhiv
Migrani iz Afrike u blizini obale Sicilije, fotoarhiv

Italija je odbila dopustiti humanitarnom brodu s 629 migranata da pristane u bilo koju od njezinih luka i zatražila je od Malte da otvori svoja vrata za brod, priopćeno je iz vlade.

Malta je odbila zahtjev rekavši kako nema ništa s operacijom spašavanja, otvarajući izglede za diplomatski spor između dviju zemalja Europske unije.

Potez novog talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, koji je i čelnik desne Lige, predstavlja prvi potez u ostvarivanju izbornog obećanja da će zaustaviti priljev migranata u zemlju.

"Malta ne prima nikoga. Francuska tjera ljude s granice, Španjolska brani svoju granicu oružjem", napisao je Salvini na Facebooku. "Od danas Italija će isto tako početi govoriti ne trgovini ljudima, ne poslu ilegalne imigracije."

Više od 600.000 migranata dospjelo je u Italiju brodom iz Afrike u zadnjih pet godina. Brojke su dramatično pale zadnjih mjeseci, ali su se spašavanja povećala zadnjih dana, postavivši pred Salvinija kao ministra prvi ispit.

"Moj je cilj jamčiti miran život za ove mlade u Africi i za našu djecu u Italiji", rekao je Salvini upotrijebivši na Twitteru hashtag "Zatvorit ćemo luke".

Europska humanitarna organizacija SOS Mediterranee rekla je na Twitteru kako je njezin spasilački brod Aquarius primio 629 migranata, među kojima i 123 mladih bez pratnje roditelja, 11 druge djece i sedam trudnih žena.

Humanitarni brodovi koji operiraju kod libijske obale igraju sve važniju ulogu u kupljenju migranata koji se upućuju na more često u slabašnim čamcima na napuhavanje nepogodnim za otvoreno more.

Salvini je optužio humanitarne organizacije da igraju ulogu "Taxi službe" za migrante. Pozvao je NATO da pomogne Italiji u obrani njezinih južnih obala.

XS
SM
MD
LG