Dostupni linkovi

Xi i Putin za opstanak iranskog nuklearnog sporazuma


Vladimir Putin i Xi Jinping, Peking
Vladimir Putin i Xi Jinping, Peking

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u petak s predsjednikom Kine Xijem Jinpingom u Pekingu, na početku državne posjete uoči samita Šangajske organizacije za saradnju, prenosi Fena.

Agencija Tass prenosi kako su u zajedničkom saopćenju nakon pregovora, kako je ruska agencija nazvala sastanak dvojice državnika, oni naveli kako će Rusija i Kina učiniti sve moguće napore kako bi nuklearni sporazum s Iranom ostao na snazi nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz njega.

U dokumentu se navodi kako će, "uslijed složene i nestabilne međunarodne situacije, Rusija i Kina nastaviti jačati bilateralnu stratešku saradnju u globalnim pitanjima".

"U vezi s razočaravajućim jednostranim povlačenjem SAD-a iz sporazuma o nuklearnom programu Irana, obećavamo kako ćemo učiniti sve moguće napore kako bi on ostao na snazi, imajući u vidu ključnu važnost zaštite interesa trgovinske i privredne saradnje svih država s Iranom od jednostranih ekstrateritorijalnih sankcija", piše u saopćenju.

U njemu se navodi i kako će Moskva i Peking "nastaviti koordinirane napore usmjerene ka mirnom sveobuhvatnom rješenju pitanja Korejskog poluotoka".

Agencija AP navodi kako je Putinu po dolasku u kinesku prijestolnicu priređen zvanični državnički doček u Velikoj sali naroda u centru Pekinga, nakon čega se sastao s kineskim premijerom Lijem Keqijangom, prije početka zvaničnih razgovora s Xijem.

XS
SM
MD
LG