Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Madrid ukida kontrolu budžeta Katalonije


Premijer Spanije, Pedro Sančez

Nova španska vlada saopćila je da je ukinula finansijske kontrole Kataloniji, sa kojom će tražiti dijalog kako bi se smanjile tenzije oko priče o nezavisnosti koja je zemlju dovela u političku krizu, javlja Rojters.

Katalonski secesionistički pokret jedan je od najtežih problema sa kojima se suočio premijer Pedro Sančez, nakon što je prošle sedmice vladi Mariana Rahoja izglasano nepovjerenje.

Finansijske kontrole, koje je Rahoj uveo pred referendum o nezavisnosti Katalonije prošlog oktobra, značile su da će plaćanja koja vrši katalonska vlada nadgledati Ministarstvo finansija u Madridu, koje može koristiti veto.

"Želimo da vratimo normalno stanje, tako da, sa ustavom na jednoj strani i dijalogom na drugoj probamo napredovati", rekla je nova glasnogovornica Vlade Izabe Sela.

Dodala je da će se Sančez vjerovatno sastati sa novim katalonskim šefom Kim Toreom, prije ljeta, iako još nije jasno šta će mu Sančez ponuditi.

Duboko zadužena Katalonija će i dalje morati da daje informacije Ministarstvu finansija kako bi zadržali pristup državnim sredstvima na koja se oslanjaju.

Tora se obavezao da će nastaviti kampanju za nezavisnost, za koju španski suci žele suditi njegovom prethodniku Karlesu Puđdemonu, koji čeka odluku o zahtjevu za izručenje u Njemačkoj.

U Španiji mu prijeti i do 30 godina zatvora.

Sančez je obećao razgovore o pitanju Katalonije, ali ostaje protiv nezavisnosti.

"Novi referendum apsolutno ne dolazi u obzir", naglasila je glasnogovornica Vlade Španije.

XS
SM
MD
LG