Dostupni linkovi

Ubijene tri osobe u protestima u Gazi


Protesti u pojasu Gaze, 25. maj, 2015. godine
Protesti u pojasu Gaze, 25. maj, 2015. godine

Izraelske snage ubile su dvoje palestinskih demonstranata, javilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi, a prenio AFP.

Jedna od žrtava je i petnaestogodišnji dječak. Zijad al-Barim je ubijen na jugoistoku Gaze, a Nabil Abu Daraba, je ubijen na sjeveru, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Izraelske trupe koriste suzavac i bojevu municiju dok Palestinci protestuju u pojasu Gaze na granici sa Izraelom, javlja Rojters. Ranjeno je najmanje 386 osoba, javili su doktori.

Vojska je saopćila da to rade kako bi rastjerali 10.000 Palestinaca, od kojih su neki bacali kamenje na trupe i palili gume, te kako bi spriječili bilo kakvo probijanje ograde.

Izraelske snage ubile su najmanje 120 Palestinaca tokom protesta duž granice, od početka kampanje, 30. marta, kojom Palestinci traže pravo d se vrate u zemlju svojih predaka, tvrde zvaničnici bolnice, a prenosi Rojters.

Izrael kaže je među mrtvima i napadač koji je koristio civile kao živi štit u napadima vatrenim oružjem i bombama.

Organizatori povezuju ove proteste i sa Danom Jerusalema, danom protesta protiv izraelske kontrole tog grada. Dan Jerusalema obilježava se od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

Tokom više od dva mjeseca sukoba duž granice Gaze nije zabilježena nijedna izraelska žrtva. Ali, Izrael saopćava da su izgubili dijelove obradivog zemljištva i šuma na svojoj strani granice, zbog požara koji su postavljali Palestinci.

Palestinci protestuju protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze koja traje više od jedne decenije.

Proteste predvodi Hamas, islamistička ekstremistička organizacija koja vlada tom teritorijom na obali Sredozemnog mora.

XS
SM
MD
LG