Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Avganistan: Pojačani napadi militanata uoči primirja


AVGANISTAN -- Sigurnosne snage Avganistana ispred kuće Feridon Momanda, člana Parlamenta, nakon samoubilačkog napada, 8. juni, 2018

Militanti su izvršili nekoliko smrtonosnih napada širom Avganistana, dan nakon što je Ašraf Gani, avganistanski predsjednik, najavio jednostrani prekid vatre sa talibanima, koji treba da stupi na snagu sljedeće sedmice.

U istočnoj provinciji Nangarhar, militanti su ciljali kuću jednog zvaničnnika, pri čemu su ubijene tri osobe. Član parlamenta nije bio u kući u to vrijeme.

Ataulah Kogjani, glasnogovornik guvernera ove provincije, izjavio je da je cilj napada bio dom Feridona Momanda, člana parlamenta.

Rekao je da su ubijen službenik osiguranja, žena i njen suprug, koji su bili u zgradi, a još pet osoba je ranjeno. Ekstremistička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Avganistanski predsednik Ašraf Ghani je juče objavio prekid vatre sa talibanima, koji bi trajao za vrijeme praznika Bajrama. Najavljeno primirje ne odnosi se na militante Islamske države, koja je aktivna u Nangarharu.

Na drugom mjestu, bomba na motociklu ubila je radnika i još troje u istočnoj provinciji Lagman, poručili su lokalni zvaničnici.

U zapadnoj provinciji Herat, najmanje dve osobe su ubijene nakon što su oružanog napada na džamiju u okrugu Šindand.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napade u Lagmanu i Heratu.

Militanti Islamske države ubili su pet policajaca u napadima na sigurnosnim punktovima u sjevernoj provinciji Jovzjan, naveli su zvaničnici te provincije.

Napadi se dešavaju paralelno sa izjavom Džona Nikolsona, komandanta američkih i međunarodnih snaga u Avganistanu, koji je rekao da će se vojne operacije protiv militanata Islamske države intenzivirati tokom privremenog prekida vatre.

Nikolson je rekao da je najavljeni prekid vatre "značajan" jer je prvi takve vrste. Talibani još nisu reagovali na objavu.

"Ne znam šta će talibani učiniti", rekao je Nikolson.

XS
SM
MD
LG