Dostupni linkovi

Tramp planira da ode ranije sa samita G7


U.S. -- U.S. President Donald Trump holds a Make America Great Again rally at Nashville Municipal Auditorium in Nashville, Tennessee, U.S., May 29, 2018

Predsjednik SAD Donald Tramp na Tviteru je uzvratio napad dugogodišnjim američkim saveznicima zbog kritika njegove trgovinske politike i planira ranije da ode sa samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), koji počinje danas u Kvebeku.

Uoči samita Tramp je napisao na Tviteru da se raduje ispravljanju nepoštenog trgovinskog sporazuma sa zemljama čalanicama G7. "Ako se to ne dogodi, još bolje po nas" , piše Tramp.

Tramp će danas otputovati na godišnji skup G7, gde će sigurno naići na hladan prijem. Američki predsjednik će već sutra ujutru, prije završetka samita u nedelju, otići u Singapur na dugo očekivani susret 12. juna sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. Bijela kuća je saopštila Trampov plan putovanja nakon što su francuski predsjednik Emanuel Makron i kanadski premijer Džastin Trudo juče najavili da će iskoristiti samit G7 da bi se usprotivili novim američkim taksama na uvoz čelika i aluminijuma.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, Makron je rekao: "Trgovinski rat nikoga ne štedi. Prvo će štetiti američkim radnicima", dok je Trudo poručio: "Branićemo našu industriju i naše radnike".

Tramp je odgovorio preko Tvitera: "Molim vas, recite premijeru Trudou i predsedniku Makronu da naplaćuju ogromne takse SAD i stvaraju nemonetarne barijere. Trgovinski višak EU u razmjeni sa SAD iznosi 151 milijardu dolara, a Kanada stavlja u stranu naše farmere i druge radnike. Radujem se sutrašnjem susretu".

Nekoliko sati kasnije Tramp je u novom tvitu poručio: "Uklonite svoje takse i barijere ili ćemo vam parirati!"

Agencija AP prenosi da se Tramp žalio svom okruženju zbog toga što uopšte mora da prisustvuje sastanku, naročito pred sastanak sa Kimom koji je za samo nekoliko dana.

G7 čine SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada. Samitu prisustvuje i EU.

XS
SM
MD
LG