Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Janša želi koalicijsku vladu, druge stranke prave računicu bez njega


Janez Janša

Lider Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša izjavio je u četvrtak da će pokušati napraviti koalicijsku vladu, iako se većina parlamentarnih stranaka izjasnila protiv koalicije s njim.

Slovenski predsjednik Borut Pahor potvrdio je da je lider SDS-a njegov prvi izbor za mandatara nakon što je ta stranka osvojila najviše glasova - 25 posto - na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Pahor je nakon sastanka s Janšom pozvao na dijalog i politiku uključivanja a ne isključivanje, prenijela je slovenska agencija STA.

Janša je rekao da će pokušati oformiti koaliciju za Sloveniju.

Druge stranke, međutim, navode da ne žele u koaliciju s Janšom, a Pahor je rekao da očekuje da će lider SDS-a, ako se pokaže da druge stranke mogu obrazovati parlamentarnu većinu, reći da ne može prihvatiti mandat za sastavljanje vlade.

Marjan Šarec, čija je antisustavna lista s 12 posto glasova druga po veličini u parlamentu, rekao je da se sastao s odlazećim premijerom i liderom Stranke modernog centra Mirom Cerarom, s ciljem da se okupe sve stranke, osim Janšine, od umjerenog centra do ljevice.

Šarec je rekao da ne želi napraviti "anti-Janšinu vladu", već vladu usmjerenu na razvoj.

XS
SM
MD
LG