Dostupni linkovi

SAD i Kina postigli dogovor o kompaniji ZTE


Logotip ZTE
Logotip ZTE

Sjedinjene Države i Kina postigli su u četvrtak dogovor koji će omogućiti da kineski telekomunikacioni gigant ZTE nastavi da radi u zamenu za plaćanje dodatnih milijardu dolara u kaznama i pristanak da američki regulatori nadziru njegov rad.

ZTE je već platio kaznu od milijardu dolara zbog prodaje opreme Severnoj Koreji i Iranu čime je prekršiio sankcije SAD, preneo je AP.

Ministarstvo trgovine SAD-a saopštilo je da ZTE mora da položi dodatnih 400 miliona dolara u slučaju da prekrši dogovor.

Ministar trgovine Vilbur Ros (Wilbur Ross) rekao je da će tim koji izaberu SAD biti u ZTE-u i da će kineska kompanija morati da promeni bord i izvršni tim u okviru 30 dana.

Američko ministarstvo je u aprilu blokiralo ZTE da uvozi američke delove na sedam godina pošto je zaključilo da je obmanuo američke regulatore posle nagodbe prošle godine za optužbe da je kršila sankcije Iranu i Severnoj Koreji.

Ta odluka je značila kraj ZTE-a koji se oslanjao na uvoz delova iz SAD, pa je kompanija najavila da će prekinuti rad. Zabrana bi takođe naštetila američkim kompanijama koje snabdevanju ZTE.

XS
SM
MD
LG