Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnoj Gori plazma keks bezbijedan


Ilustrativna fotografija

Pomoćnica direktorice Uprave za bezbijednost hrane Crne Gore Biljana Blačević je kazala da na tržište Crne Gore nije uvezena, niti stavljena na tržište ta serija za koju je u Sloveniji utvrđena neusaglašenost.

"Što se tiče kontrole 'Plazma' keksa i ostalih proizvoda od proizvođača 'Bambi', te su pošiljke pod stalnim nadzorom inspekcije. Poslednja provjera 'Plazma' keksa je izvršena 29.05. 2018. godine i tom prilikom su laboratorijski provjereni svi zahtjevi bezbjednosti, uključujući: mikrobiološke kriterijume, kontaminente i sve druge supstance. Utvrđeno je da je proizvod potpuno bezbijedan", rekla je Blačević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Sloveniji je povučen iz prodaje plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije prije dva dana.

Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu. Pronađeno je u redovnoj kontroli prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kako je RSE rečeno u Vladi Srbije, ima informaciju o potezu slovenačkih nadležnih organa. Nezvanično je RSE rečeno da je riječ o primijeni novih propisa EU, da je u toku prelazni rok za njihovu primjenu, ali da je Slovenija odmah primijenila strožija pravila po kojima je u plazma keksu veći stepen akrilamida od dozvoljenog.

Na internet stranici beogradskog Centra za ispitivanje namirnica, piše da se sadržaj akrilamida u hrani prati od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavljen je na popis potencijalno kancerogenih materija Međunarodnog centra za istraživanje kancera (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije.

U Srbiji nije utvrđen dozvoljeni nivo ove supstance.

RSE je zatražio informacije iz Vlade Srbije, požarevačke kompanije Bambi i slovenačkog uvoznika plazma keksa, kompanije Fructal koju do ovog trenutka nije dobio.

XS
SM
MD
LG