Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hahn: Srbija bi uskoro mogla otvoriti dva poglavlja


Johannes Hahn i Jadranka Joksimović, ilustrativna fotografija

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja, Johannes Hahn, je rekao da ne isključuje mogućnost da Srbija ubrzo otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima.

”Mislim da Srbija dobro napreduje inače ne bi bilo moguće otvaranje novih poglavlja. Ne mogu da obećam, ali dva poglavlja nisu nerealna”, izjavio je Hahn. On se u sredu uveče sastao sa ministarkom za evropske integracije Srbije, Jadrankom Joksimović.

Poseta Joksimmović evropskoj prestonici je uoči predstojećeg susreta gde se očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima između Brisela i Beograda.

Ministarka Joksimović je mišljenja da bi Srbija mogla da otvori dva nova poglavlja u junu: poglavlje 33 koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva. Prema njenom mišljenju, otvaranje dva poglavlja je dokaz nastavka pozitivnog trenda u ovom procesu.

”Da nema napretka ne bismo otvorili niti jedno poglavlje. Iako bismo mi voleli više ili mislim da je možda i trebalo više, takav je proces u EU gde se događaju različite vrste političkih turbulencija i neočekivanih dešavanja”, istakla je Joksimović

Evropski komesar Hahn je kazao da je zadodovljan dosadašnji napretkom Srbije u pristupnom procesu.

”Naravno da bi svi mi želeli da to bude i brže i više, ali na kraju je kvalitet ono što se računa, a ne brzina”, izjavio je evropski komesar Hahn istakavši neophodnost dodatnog angažovanja u polju vladavine prava.

U Luxemburgu će se 25 juna održati međuvladina konferencija između Evropske unije i Srbije. Na toj konferenciji se očekuje otvaranje ”jednog do dva poglavlja” u pregovorima o pristupanju.

XS
SM
MD
LG