Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tisuće Grka prosvjeduje protiv prijedloga budućeg imena Makedonije


Prosvjednici mašu zastavama Grčke, Pela

Tisuće Grka je u srijedu izašlo na ulice u većim gradovima na sjeveru zemlje da bi prosvjedovali protiv vladinih nacrta rješenja spora s Makedonijom oko njenog imena.

Oko 2.000 ljudi se okupilo u Peli, povijesnom središtu antičke Makedonije i rodnom mjestu Aleksandra Velikog, što je ipak manje od broja kojem su se nadali organizatori.

"Pozivamo naše susjede koje ne poznaju povijest da posjete naše muzeje i arheološka nalazišta da bi otkrili da je Makedonija grčka", rekao je gradonačelnik Halkidone Ioannis Tsouknidas (Joanis Cuknidas).

Istodobno, novinarskoj ekipi Radio Slobodna Europa (RSE) nije dopušten ulazak u grad Pela u Grčkoj. Objašnjenje grčke policije bilo je da ulazak nije dopušten iz sigurnosnih razloga.

Iz makedonskog Ministarstva vanjskih poslova ranije je saopćeno da se preporučuje makedonskim državljanima da izbjegavaju mjesta gdje se održavaju prosvjedi protiv upotrebe imena Makedonija.

Grčka policija naredila je ekipi RSE da napusti mjesto nakon provjere putnih isprava i novinarskih iskaznica.

Prosvjed, organiziran uz pomoć grčke dijaspore i lokalne asocijacije gradonačelnika, održan je u više od 12 gradova u tom dijelu Makedonije na sjeveru Grčke Atina od 1991., kada je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija proglasila neovisnost, odbija priznati svog susjeda pod ustavnim imenom.

Grčka se plaši da bi Skoplje moglo položiti pravo na sjever Grčke i protivi se ulasku Makedonije u Europsku uniju i NATO.

Pregovori su u posljednje vrijeme ostvarili značajan napredak, a zvanična Atena je spremna da kao ime svog sjevernog susjeda prihvati "Nova Makedonija", "Sjeverna Makedonija" ili "Gornja Makedonija", ali pod uslovom da se to ime unese u makedonski ustav i koristi u svim prilikama, neovisno da li u samoj Makedoniji ili u inozemstvu.

Oporba u obje zemlje odbija kompromis, jer svaka smatra ustupke svoje zemlje pretjeranim.

Čija je Makedonija?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

XS
SM
MD
LG