Dostupni linkovi

Šabić: Aplikacija 'izabrani lekar' na proveri


Rodoljub Šabić
Rodoljub Šabić

Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Srbije Rodoljub Šabić hitno je otvorio postupak nadzora prema više institucija , među kojima su i Ministarstvo zdravlja Srbije i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), zbog potencijalnih zloupotreba podataka putem internet aplikacije „izabrani lekar“.

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Beogradu, Šabić je izjavio da se pre puštanja u rad nove aplikacije niko se nije obratio instituciji Poverenika za mišljenje, niti je od građana tražena pisana dozvola za prikupljanje i obradu osetljivih podataka o njima.

Umesto da se suoči sa odgovornošću i preduzme mere za zaštitu podataka o građanima, kazao je Šabić, Ministarstvo zdravlja zamenjuje teze, pa napada Poverenika optužujući ga za politikantstvo i nazivajući ga „političitarem u pokušaju“.

„Ovo je krajnje ozbiljna stvar koja, imajući u vidu okolnosti i sve aspekte, čak pre zaslužuje pažnju Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva nego Poverenika. U poslednjih par dana 10 000 ljudi je preuzelo aplikaciju, da ne zna od koga i da ne zna pod kojim uslovima. To je nedopustivo, to je sa stanovišta evropskih standarda nešto što podrazumeva ne samo zabranu, nego i drakonske kazne i što, naravno, ne isključuje ni mogućnost izvršenja krivičnih dela“, rekao je Šabić.

Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara sektora za nadzor, takođe je izjavio da svrha novopromovisane aplikacije nije samo digitalizacija zakazivanja lekarskih pregleda, već i „direktni marketing, kao i profilisanje korisnika aplikacije“.

Petrović je optužio nadležno Ministarstvo za obmanu građana:

„Višestruko su prekršene odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje govore o dozvoljenosti obrade podataka o ličnosti. Obrada naročito osetljivih podataka o ličnosti prema našem zakonu može se vršiti samo na osnovu pisanog pristanka samog lica ili zakonskog ovlašćenja, što ovde nije slučaj“, ukazao je Petrović i dodao da su u ovom slučaju prekršene i odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju koje regulišu obradu podataka sadržanih u matičnoj evidenciji RFZO.

Kako je izneto, član 138. tog Zakona propisuje da podaci iz matične evidencije koji se odnose na pojedino osigurano lice, odnosno, na korišćenje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, predstavljaju tajnu i ne mogu se iznositi niti objavljivati u javnosti.

Takođe, kako je ukazao Petrović, s obzirom da sistem RFZO, kao i sistem IZIS (Integrisani zdravstveni informacioni sistem), kao sistemi organa vlasti koji sadrže naročito osetljive podatke o ličnosti i predstavljaju takozvane IKT sisteme od posebnog značaja, prekršene su i odredbe Zakona o informacionoj bezbednosti.

XS
SM
MD
LG