Dostupni linkovi

Anketni odbor: Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen


Fotografija Davida Dragičevića na protestu u Banjaluci, april 2018.
Fotografija Davida Dragičevića na protestu u Banjaluci, april 2018.

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske sačinio je na više od 320 strana izvještaja u vezi sa svim relevantnim činjenicama slučaja stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

U jednom od osnovnih zaključaka navodi se kako Anketni odbor smatra da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen te da se očekuje da se po tom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske.

U dokumentu Anketnog odbora su detalji odgovora na više od 800 pitanja koje su članovi postavljali predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, tužiocima Okružnog Tužilaštva Banjaluka te obdukcionom ljekaru Željku Karanu.

U zaključcima se navodi kako Anketni odbor smatra da su tužioci i policija učinili niz propusta u istrazi slučaja smrti Davida Dragičevića te je zatraženo da reaguje i Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine.

Anketni odbor traži utvrđivanje odgovornosti ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, direktora policije RS-a Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a Darka Ilića i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a Željka Karana te da se donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih osoba, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

"Anketni odbor smatra da su građani sa pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama iznesenim na pres-konferenciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova od 26. marta vezano za stradanje Davida Dragičevića, koji su izazvali negodovanje građana RS-a i porast njihovog nepovjerenja u institucije RS-a. Anketni odbor smatra opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu za stradanje mladića Davida Dragičevića. Anketni odbor smatra da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi tužilaštvo RS sa odgovarajućom tužilačkom odlukom", rekao je predsjedavajući Anketnog odbora Branislav Borenović, koji je i lider Partije demokratskog progresa.

Borenović je dodao i kako je Anketni odbor ponašanje Radio-televizije Republike Srpske i Novinske agencije SRNA okarakterisao kao neprimjereno u izvještavanju o slučaju Dragičević.

Jedini koji je bio uzdržan kod usvajanja zaključaka anketnog odbora je poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj Skupštini Drago Kalabić.

"Nije dobro da Narodna skupština ulazi u istražne radnje, da se na taj način ne može i ne smije niko preuzeti posao Tužilaštva. Oni su odgovorni za ovo, nadležni za ovo i od njih država, javnost, građani očekuju da u skladu sa svojim obavezama urade ovo kako treba i kako se mora", istakao je Kalabić.

Narodna skupština na posebnoj sjednici 10. maja formirala je poseban Anketni odbor koji je dobio zadatak da u 30 dana sagleda sve relevantne činjenice u slučaju smrti mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18. marta, a čije tijelo je pronađeno 26. marta.

Dok je policija u početku tvrdila da se radi o zadesenoj smrti, nadležno tužilaštvo do danas nije okvalifikovalo na koji način je stradao David Dragičević.

Od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine članovi porodice Davida Dragičevića, prijatelji i građani svakodnevno se okupljaju i traže od nadležnih institucija istinu o smrti nesretnog mladića.

Sarajevo: Pravda za Davida i Dženana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG