Dostupni linkovi

Četvrti dan protesta malinara


Malinari su nastavili proteste u Prijepolju
Malinari su nastavili proteste u Prijepolju

Malinari na jugozapadu Srbije i od jutros, četvrti dan za redom drže pod blokadom magistarlni put od Prijepolja ka Crnoj Gori, tražeći da otkupna cena maline bude 180 dinara.

Iako je put blokiran prolaz je omogućen svim vozilima hitne pomoći, kao i drugim bolničkim automobilima. Ipak, na ovom delu saobraćajnice koji povezuje dve države stvorene su velike gužve.

Zbog protesta most u mestu Šarampovo, koji je zbog rekonstrukcije zatvoren, otvoren je za pešake. Zbog gužvi u saobraćaju i blokiranog puta, jedan broj đaka sredenjih škola u ponedeljak nije prisustvovao nastavi.

Malinari traže razgovor sa predsednikom Srbije Aleksanrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, koja je međutim juče izjavila da će sa njima razgovarati tek kad deblokarju magistralu.

"Želim ponovo da razgovaram sa malinarima ali, da budemo u potpunosti jasni, nikako dok oni blokiraju magistrale", rekla je Brnabić, dodajući da kada je reč o ceni na tržištu Vlada na nju ne može da utiče.

„To je stvar ponude i potražnje“, podvukla je Brnabić.

Prijetnje tužbama zbog blokade puta
Prijetnje tužbama zbog blokade puta

Na ovo su se nadovezali i privrednici Bogdan Matović i Đorđe Ljujić koji su najavili da će oko stotinak privrednika iz Udruženju privrednika Prijepolja podeti tužbu protiv Udruženja malinara jer je, kako ističu, blokada magistrale ugrozila poslovanje privrede u Prijepolju.

Plodom nije urodio ni susret koji je Privredna komora Srbije juče organizovala u Užicu. Reč je o sastanku hladnjačara i malinara koji je završen bez dogovora o ceni maline.

„Razgovor je bio krajnje ponižavajući za proizvođače“, izjavio je Borko Pavić, sekretar Saveza srpske maline, koji u svom sastavu ima 13 malinarskih udruženja Zapadne Srbije.

„Nadali smo se da ćemo napraviti neki korektan pomak. Stalno je bilo prebacivanja da je slobodno tržište, da Ministarstvo poljoprivrede nema sa tim ništa, da mi sami pokušamo da rešimo te probleme. Mi ne možemo nastaviti na ovakav način. Malina je krenula da se bere, mi tražimo ostavku ministra poljoprivrede Nedimovića i razgovor sa predsednikom Vučićem“, ponavlja Pavić.

„Svaka hladnjača ima svoju cenu“, odgovora vlasnik hladnjače „Sirogojno kompani“ Rade Ljubojević.

Malinari traže od Vlade veću cenu otkupa
Malinari traže od Vlade veću cenu otkupa

„Malinari treba da prave ugovore sa svojim otkupljivačima“, poručuje on i napominje u hladnjačama trenutno ima zaliha oko 30.000 tona prošlogodišnjeg roda, te da to pravi problem u otkupnoj ceni.

Ne možemo da utičemo na uslove na tržištu, ali nikako na cenu proizvoda, izjavio je Veljko Jovanović, direktor sektora poljoprivrede u Privrednoj komori Srbije.

„Možemo da utičemo na to da na tržištu postoje fer uslovi, da budu u skladu sa svim pravilima poslovnja Evropske unije kojoj težimo da se pribiližimo, ali na ceu ne“, zaključuje Jovanović.

XS
SM
MD
LG