Dostupni linkovi

Ambasador BiH: Mašetović je dobro, čekamo odluku vlasti


Ilustracija

Bakir Sadović, ambasador BiH u Turskoj, izjavio je za N1 da su u toku aktivnosti bh. diplomatskih predstavništva u vezi sa hapšenjem studenta Selmira Mašetovića. On je uhapšen u Turskoj prije 14 dana.

Zdravstveno stanje Mašetovića je dobro i zahtjevat će se mogućnost da se brani sa slobode, rekao je Sadović, ovom mediju.

"Od trenutka hapšenja, Generalni konzulat u Istanbulu i Ambasada BiH koordinira aktivnosti kako bi se postigla i pružila sva pravna i konzularna pomoć uhapšenom državljanu BiH, Selmiru Mašetoviću", kazao je bh. ambasador u Turskoj.

Dodao je da je Mašetović uhapšen u gradu Ušak pod optužbom za članstvo u oružanoj terorističkoj grupi.

"Mi smo preko Generalnog konzulata i Ambasade poslali note, zahtjeve za kontaktom za viđenje generalnog konzula i državljanina BiH, Mašetovića. Još uvijek nismo dobili odgovor od turske strane. U međuvremenu je advokat po službenoj dužnosti bio prisutan i uvjerio se u stanje Mašetovića. Njegovo zdravstveno stanje je dobro", naglasio je Sadović.

Sadović je ukazao da je poslan zahtjev turskim vlastima da se Mašetović brani sa slobode.

"Osim toga, u procesu je angažovanje advokatskog tima iz Istanbula koji bi branio gospodina Mašetovića. Preko opunomoćenika u Ušaku stupili smo u kontakt da se traži hitno oslobađanje i da se gospodin brani sa slobode. Još uvijek čekamo dozvolu da generalni konzul posjeti našeg državljanina. Čekamo na odluku turskih vlasti da li će dozvoliti da se gospodin Mašetović brani sa slobode", naveo je Sadović.

Upitan kada bi se to moglo desiti, odgovorio je:

"Volio bih da se to desi odmah, ali to su procedure u Turskoj koje u ovakvim slučajevima i za ovakve optužbe traju, u ranijim slučajevima, po nekoliko dana. Ja se nadam ne više", zaključio je ambasador BiH u Turskoj, Bakir Sadović.

Ranije su iz Ministarstva pravde BiH za Klix.ba saopštili da od Ministarstva vanjskih poslova BiH nisu dobili nikakvu informaciju o hapšenju bh. studenta Selmira Mašetovića u Republici Turskoj.

"Ministarstvo pravde BiH još nije zaprimilo nikakvu službenu informaciju u vezi s hapšenjem navedene osobe, a ukoliko dobije tu informaciju ista će biti proslijeđena nadležnom MUP-u radi evidentiranja", rekli su iz Ministarstva pravde BiH.

Roditelji studenta Selmira Mašetovića, koji je 22. maja ove godine uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je povezan s FETO-om, do danas nisu uspjeli ostvariti čak ni telefonski kontakt sa sinom.

Generalni konzul BiH u Istanbulu, na Facebook profilu napisao je da su do sada imali nekoliko sličnih situacija koje su uspješno okončane, te kako se nada da će tako biti i u ovom slučaju. Napomenuo je da ni Konzulat BiH u Istanbulu niti Ambasada BiH u Ankari još uvijek ne raspolažu potpunim informacijama iz tužbenog spisa osumnjičenog, sa kojim materijalnim dokazima nadležno tužilaštvo raspolaže, te izrazio nadu da će te informacije uskoro dobiti preko opunomoćenih pravnih zastupnika.

Evropska unija ranije je u nekoliko navrata kritikovala pravosuđe u Turskoj koje služi kao sredstvo obračuna s političkim protivnicima nakon neuspjelog državnog udara.

Do masovnih hapšenja navodnih pripadnika pokreta Fetullaha Gulena došlo je nakon donošenja zakona kojim je omogućeno da se privode osumnjičeni na osnovu "osnovane sumnje".

XS
SM
MD
LG