Dostupni linkovi

Kim Džong Un smijenio tri vojna zvaničnika


Kim sa nekim od svojih generala, arhivski snimak

Tri visoka vojna oficira Sjeverne Koreje smijenjena su s položaja, što bi moglo da smanji uticaj vojske uoči samita o denuklearizaciji.

Kako se navodi, No Kvang Čol, prvi zamjenik ministra odbrane, zamijenio je Pak Jong Sika na mjestu ministra odbrane, dok se Ri Jong Gil vratio na mjesto generala armije umjesto Ri Mjong Su-a. Sjevernokrejski mediji su ranije javili da je armijski general Kim Su Gil naslijedio Kim Jong Gaka na mjesto direktora moćnog Generalnog političkog biroa.

Kako prenosi Reuters, nova tri generala su lojalna Kimu a ne politici.

Južnokorejska agencija Jonap, navodi da su slične vijesti prenijeli i japanski mediji, dok su funkcioneri koji su došli na njihovo mjesto potvrđeni u Severnoj Koreji prošlog meseca.

"Sjeverna Koreja djeluje da je dovela nove ličnosti usred promena u međukorejskim odnosima i situaciji na Korejskom poluostrvu pošto je prethodnim zvaničnicima nedostajala fleksibilnost u razmišljaju", rekao je izvor.

Promjene bi takođe mogle biti usmjerene na obuzdavanje vojske zato što bi se pripadnici vojske mogli protiviti sporazumu o denuklearizaciji koji bi vođa Kim Džong Um mogao postići s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 12. juna u Singapuru.

Britanski The Guardian prenosi da američki zvaničnici vjeruju da je postojalo nezadovoljstvo u vojsci zbog Kimovog približavanja Južnoj Koreji i SAD, dok Kim žele da obezbijede da dogovor s Trumpom ne naiđe na protivljenje kod kuće.

Od dolaska na vlast 2011., Kim je proveo nekoliko godina u konsolidovanju moći.

XS
SM
MD
LG