Dostupni linkovi

Šarović: SAD omogućile BiH novo produženje povlaštenog uvoza


Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine BiH
Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine BiH

Sjedinjene Američke Države omogućile su Bosni i Hercegovini novo produženje povlaštenog uvoza u tu zemlju rekao je Mirko Sašović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prenosi N1.

On je obavijestio sve privredne subjekte koji izvoze ili se pripremaju za izvoz robe na tržište SAD-a da je produženo važenje Generalnog sistema preferencija Sjedinjenih Američkih Država za Bosnu i Hercegovinu, koji je važio do kraja prošle godine.

Novom revizijom američkog Kongresa, GSP program će važiti od 22. aprila 2018. godine do 31. decembra 2020. godine.

GSP program važi retroaktivno, tako uvoznici, koji su platitli carinu na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD-e, mogu tražiti refundiranje carinskih troškova nastalih tokom trajanja procesa revizije, između 1. januara i 22. aprila 2018. godine. Generalni sistem preferencija SAD-a je program za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju, kroz omogućavanje povlaštenog uvoza.

Bosna i Hercegovina je na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice na osnovu kojih bh.privrednici dobijaju povlašteni carinski tretman za određene proizvode pri izvozu u SAD.

Povlašteni izvoz u SAD-e primjenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, kao i na određene tekstilne proizvode, ukoliko se ispune određeni uslovi koje definiše zemlja, davalac GSP preferencijala.

Jedan od uslova je i uslov porijekla što znači da bi uvezena roba bila GSP-prihvatljiva u SAD-u, mora biti u potpunosti dobijena ili proizvedena u Bosni i Hercegovini ili da je proizvedena u Bosni i Hercegovini sa najmanje 35 posto dodane vrijednosti prilikom ulaska u SAD-e, te da je direktno isporučena iz Bosne iz Hercegovine.

XS
SM
MD
LG