Dostupni linkovi

Mirovni pregovori o Ukrajini biće obnovljeni 11. juna


Heiko Maas i Pavlo Klimkin u Marijpolju, 1. juna 2018.
Heiko Maas i Pavlo Klimkin u Marijpolju, 1. juna 2018.

Izaslanici Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije sastaće se u Berlinu 11. juna u pokušaju oživljavnja pregovora o miru na istoku Ukrajine, saopštio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u petak.

"Proteklih sedmica smo razgovarali sa ministarstvima vanjskih poslova Ukrajine, Francuske i Rusije sa ciljem organizovanja novog sastanka," rekao je Maas tokom posjete lučkom gradu Marijupolju, na istoku Ukrajine, sa svojim domaćinom Pavlom Klimkinom.

Maas je rekao da mu je drago što će se šefovi diplomatija četri zemlje sastati skupa "da razmatraju budući razvoj situacije u Ukrajini i proces iz Minska", navodi se u saopštenju objavljenom u Berlinu.

U februaru 2015. u Minsku je postignut sporazum između Ukrajine i Rusije, pod pokroviteljstvom Berlina i Pariza, kojim su okončani sukobi na istoku Ukrajine, ali sve odredbe nikada do kraja nijesu provedene. Od tada se dvije strane neprekidno poslužuju za kršenje nekoliko primirija.

Maasova izjava stiže kao posljedica napora da se okonča četvorogodišnji sukob na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih separatista ubijeno više od 10.300 ljudi od aprila 2014.

XS
SM
MD
LG